I platne kartice uskoro istorija?

Bez autora
Jul 23 2012

Život na početku druge decenije 21. veka ni malo ne liči na onaj koji smo vodili pre 10 godina, a čini se da je taj kontrast najjači upravo na polju tehnologije. Era „pametnih” telefona i drugih multifunkcionalnih „gedžeta” je već uveliko počela, a sada preti i opstanku platnih kartica. Naime, 2012. godina obeležava početak jedne nove ere, u kojoj je za naplatu računa prodavcu na kasi potrebno samo vaše ime.Najnovija aplikacija pod nazivom „Plaćaj Skverom” (Pay With Square) korisnicima nudi mogućnost najjednostavnijeg plaćanja do sada. Umesto onoga - „Keš ili kartica?”, prodavac će vas pitati: „Kako se zovete?”

I platne kartice uskoro istorija?Život na početku druge decenije 21. veka ni malo ne liči na onaj koji smo vodili pre 10 godina, a čini se da je taj kontrast najjači upravo na polju tehnologije. Era „pametnih” telefona i drugih multifunkcionalnih „gedžeta” je već uveliko počela, a sada preti i opstanku platnih kartica!

Naime, 2012. godina obeležava početak jedne nove ere, u kojoj je za naplatu računa prodavcu na kasi potrebno samo vaše ime.

Najnovija aplikacija pod nazivom „Plaćaj ´Skverom´” (Pay With Square) korisnicima nudi mogućnost najjednostavnijeg plaćanja do sada. Umesto onoga - „Keš ili kartica?”, prodavac će vas pitati: „Kako se zovete?”

A kako funkcioniše ova aplikacija? Prilično jednostavno. Naime, kada uđete u restoran ili prodavnicu, prodavac već zna da ste tu, jer vas aplikacija automatski locira pomoću Dži-Pi-Esa (GPS), pa se vaše ime i slika pojave na ekranu njegovog tableta.

Prodavac potom unese sve što ste kupili i dovoljno je samo da potvrdite da ste to na slici vi kako biste platili svoj račun. A čak niste ni izvadili novčanik! Magično, zar ne?

Vama ušteda vremena mnogo znači, kao i samom prodavcu, koji više ne mora da se plaši gužve i nervoznih mušterija. Ono što „Plaćaj ´Skverom´” takođe nudi je i pregledno stanje proizvoda i koliko ih je prodato, što prodavcima dodatno olakšava posao.

Naglašavamo da i vi i trgovci kompaniji „Skver” prosleđujete 2,75% od datog iznosa, ali je to cena ovakve pogodnosti.

„Plaćaj ´Skverom´” treba povezati sa kreditnom karticom, i čim ga pokrenete, automatski vam se prikazuju restorani i kafići u blizini koji koriste ovaj sistem plaćanja.

„Skver” tvrdi da oko 75.000 objekata u SAD već koristi njihovu aplikaciju. Ukoliko se kojim slučajem nađete u nekom od njih, a posedujete ovu aplikaciju, nemojte se začuditi ako prodavac bude znao vaše ime, jer vas je preko aplikacije već „upoznao”.

„Skver” se trudi da stalno unapređuje svoj softver, pa ga je prošlog meseca učinio još privlačnijim za korisnike. Oni od juna mogu ostvariti popuste na svaku prvu ili desetu kupovinu, kao i mnogobrojne druge pogodnosti, koje na ekranu stoje uz logo restorana ili prodavnice.

Međutim, ni ovaj sistem nije savršen, pa će samo objekti srednje veličine moći da koriste „Plaćaj ´Skverom´”. Prodavci se takođe žale da neke mušterije krše osnovni sigurnosni princip aplikacije, pa umesto svoje stavljaju slike crtanih junaka ili kućnih ljubimaca.

Bilo kako bilo, ako se ovakav trend nastavi, prvo će Amerikanci, a potom i ostatak sveta, izgubiti i ono malo privatnosti za koju samo mislimo da je posedujemo. Prodavci će odsad znati tačno koliko često dolazite, koja vam je omiljena hrana ili kakvu kafu najviše volite da pijete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik